UA-78259889-1
free bootstrap themes

A szívférgességről

Hazánkban egyre terjedőben van a szívférgesség, amely egy élősködő (Dirofilaria immitis) által okozott súlyos megbetegedés.

Kutyákban a szívféreg lárvák képesek felnőtt féreggé érni és utódokat létrehozni. A férgek jelenléte szívelégtelenséget, tüdőbetegségeket és a nagyerek károsodását okozhatják.

A betegség terjedésében a szúnyogok játszanak fontos szerepet.
A féreg lárváiból (microfilaria) kb. 6 hónap alatt fejlődnek ki a felnőtt szívférgek, amik akár 5-7 évig is élhetnek.
A fertőződés kezdetben tünetmentes, majd minél régebbi a fertőzés, annál nagyobb eséllyel jelennek meg a tünetek is. Jellemző tünet lehet a folyamatosan fennálló köhögés, fáradékonyság, lesoványodás. Később megjelennek a szívelégtelenség tünetei is.

A szívférgesség tehát egy súlyos, fokozatosan romló állapottal járó betegség, amely halálos is lehet. Minél előbb derül fény rá, annál jobb a gyógyulási esély. A szívférgesség kezelése igen költséges és egyben kockázatos beavatkozás is, ezért a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni! 

​Vérből a microfiláriákat un. Knott-teszttel tudjuk kimutatni, míg a felnőtt nőstény féreg jelenlétét ELISA-teszttel tudjuk igazolni.

A szűrővizsgálatot 7 hónapos kor után érdemes kezdeni, majd 6 havonta ismételni.

Ha folyamatosan megelőző kezelést kap az állat, akkor ezt követően évente kell ismételni a vérvételt.

Ha a kezelés megszakad, akkor pedig félévente.

​Vérből a microfiláriákat un. Knott-teszttel tudjuk kimutatni, míg a felnőtt nőstény féreg jelenlétét ELISA-teszttel tudjuk igazolni.

A szűrővizsgálatot 7 hónapos kor után érdemes kezdeni, majd 6 havonta ismételni. Ha folyamatosan megelőző kezelést kap az állat, akkor ezt követően évente kell ismételni a vérvételt. Ha a kezelés megszakad, akkor pedig félévente.

Szívférgesség - csak egyszerűen
A szívférgesség és a szúnyogrepellensek - csak egyszerűen

​A cikk elkészítésében Dr. Sutka Mária volt segítségemre.
A videókért külön köszönet a Zállatorvosnak! :) http://www.youtube.com/user/zallatorvos

Ha tetszik, oszd meg!