UA-78259889-1
bootstrap navbarBull típusú kutyák
3.-rész

Bullok viszonya más kutyákkal

A legfontosabb szabály, hogy soha ne bízz abban, hogy a kutyád nem fog agressziót mutatni más kutyákkal szemben!

A kutyák közt hierarchikus rendszer működik. Bármilyen külső inger vagy izgalom kiválthatja az agressziót melyre minden kutya hajlamos, függetlenül a fajtájától és méretétől. Ekkor a gazda felelőssége, hogy elkülönítse a kutyáját a többitől. Ha erre nincs mód, akkor viszont szigorú felügyeletet gyakoroljon a kutyája felett, beleértve a sétáltatást vagy bármilyen alkalmat, amikor a kutyája más kutyákkal találkozhat!

A kutyák agressziója egymást közt igen bonyolult de mint a legtöbb dolog az életben ez sem fekete vagy fehér.
Az agresszióra való hajlam széles skálán mozoghat, a nem agresszívtől kezdve a toleráns, az intoleráns, és az agresszív viselkedésig.
Az ábrák segítségével könnyebben megérthetjük mindezt.

Tekintettel a bullok történelmére és körülményeire, ez a fajta hajlamos arra, hogy sokkal kevésbé legyen toleráns más kutyákkal szemben.

A bull tulajdonosoknak meg kell érteniük, hogy kutyájukat nem feltétlenül ereszthetik össze más kutyával és mindenképp ismerniük kell ebük tolerancia küszöbét!

Elképzelhető, hogy kutyájuk kijön más kutyával, de könnyen lehet hogy agresszíven fog viselkedni bizonyos helyzetekben. Lehet, hogy csak a nagyobb kutyák felé agresszív, de az is megeshet, hogy kizárólag az ellenkező neműekkel jön ki. Lehetnek egyedi helyzetek is, például amikor új kutyával találkozik, vagy féltékeny lesz a gazdájához kedveskedő másik kutyára, és lehet, hogy nem fogad el semmilyen más kutyát.

Nincs két egyforma helyzet hiszen minden kutya önálló egyéniség ezért úgy is kell őket kezelni.

A gazdinak ismernie kell a kutyája tolerancia szintjét, és ennek megfelelően kell kezelnie a kutyáját!

A kutya tolerancia szintje változhat az életkor előrehaladtával. Néhány kutya egyre kevésbé toleráns ahogy öregszik, viszont a kevésbé toleráns kutyák is tudnak változni megfelelő szocializálódás esetén.

Minden helyzetben a tulajdonos felel a kutyájáért függetlenül attól, hogy az mennyire toleráns.

Ez különösen a bull típusúaknál azt jelentheti, hogy pórázon kell tartania a kutyáját ha sétálni viszi! Ide tartozik az is, hogy az eb ne szökhessen ki a kertből.
Ha a kerítés nem gátolja meg a szökési lehetőséget, kennelben kell tartania a kutyáját amíg az egyedül van!
A kutyák biztonságáért, (akár saját, akár más kutyája) minden esetben a gazda a felelős és meg kell tudnia teremteni az ehhez szükséges feltételeket.

Egy kölyökkorától jól szocializált bull típusú kutya képes békésen együtt élni más háziállatokkal.
Az én kutyám is egy macskával él egy fedél alatt, sőt ideiglenesen befogadott gazdikereső kutyák is éltek már mellette.
Soha nem volt probléma, azonban egy rosszul megélt pillanat, egy félre sikerült szituáció, vagy a kutya korának változása magával hozhatja, hogy már nem tartható együtt más háziállatokkal.
Ennél a fajtánál nagyon fontos a megfelelő szocializáció és a fajta ismerete.

A mai társadalom egy része erre alkalmatlan. Nem való mindenkinek bull típusú kutya, sőt semmilyen kutya sem. Magyarország, Európában élen jár a kutya tartásban, de sajnos nem a minőségben, hanem a mennyiségben.
Ebben nagy szerepet játszanak a szaporítók, és az ivartalanítás hiánya is! Ha meg akarsz menteni száz kutyát, ivartalaníts egyet!

Egy bull tulajdonosának mindig sokkal nagyobb a felelőssége és nagyobb a tét is, mert nem biztos, hogy az ő kutyája kezdeményezi a harcot, de egy bull nagyon ritkán hátrál meg a kihívás elől, sőt mondhatni soha!

Nem számít, hogy melyik kutya kezdte a harcot, minden kutyás incidensben amiben részt vesz egy bull, őt fogják hibáztatni és ezt személyes tapasztalataim is megerősítik. Egy sétáltatás alkalmával elég végig menni a lakótelepen, vagy a népligetben ahol többször éri a bull típusú kutyámat agresszió más kutyák részéről. A gazdák póráz nélkül, szabadon engedik a kutyáikat, akik falkában rontanak a pórázon vezettet bull típusú kutyámra, aki nem agresszív és nem kezdeményező de soha sem tér ki az őt megtámadó ebek ellen.

Az állattal szembeni agresszió, nem azonos az ember ellen irányuló agresszióval!
A bull típusú kutya természeténél fogva tökéletes társa az embernek, szeretettel teli,hűséges és minden vágya hogy a gazdáját boldoggá tegye.

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Bull típusú kutyák
1.-rész

A fajta általános jellemzői

Szeretnénk, ha jobban megismernék az emberek ezeket a rendkívüli kutyákat, akiket a múltjuk miatt „harci" kutyáknak neveznek.
Ehhez szükséges néhány alapvető információ!
Fontos tudni, hogy a bull típusú kutyák rossz hírét a kétlábúak keltik. Azok az emberek, akik a saját pénzéhes céljaikra használják a kutyáikat...

Bull típusú kutyák
2.-rész

A bullok és emberek

Dumbar 1999-ben ezt írta „Ma egy megfelelően tenyésztett pit bull olyan túláradóan boldog, ha találkozik a gazdájának a barátaival (vagy akár idegenekkel), hogy a tulajdonosok attól tartanak, hogy a kutya túl kedves és vidám, hogy megvédje a házát és családját, ha szükség lenne rá..."

Bull típusú kutyák
3.-rész

Bullok viszonya más kutyákkal

A kutyák közt hierarchikus rendszer működik. Bármilyen külső inger vagy izgalom kiválthatja az agressziót melyre minden kutya hajlamos, függetlenül a fajtájától és méretétől. Ekkor a gazda felelőssége, hogy elkülönítse a kutyáját a többitől. Ha erre nincs mód, akkor viszont szigorú felügyeletet gyakoroljon a kutyája...

Bull típusú kutyák
4.-rész 

Összefoglaló

A szocializáció nagyon fontos egy bull típusú ebnél, különösképpen fiatal korban.
Lehetőség szerint minél többet vidd jól nevelt, nyugodt és békés kutyák közé.
Ez azért fontos, hogy nehogy rossz viselkedési minta vésődjön a kutyádba.
Ha mégis úgy ítéled meg, hogy agresszív...

Ha tetszik, oszd meg!