UA-78259889-1
free bootstrap themeBull típusú kutyák
2.-rész

A bullok és emberek

Talán a legfontosabb jellemzője a bull típusú kutyának, hogy imádja az embereket. Sokan meglepődnek azon, hogy milyen gyengéd és mennyire élvezi az ember társaságát, folyamatosan keresi a lehetőséget arra, hogy az emberhez érhessen, egy kiadós simogatás, hasvakargatás reményében.

Dumbar 1999-ben ezt írta „Ma egy megfelelően tenyésztett pit bull olyan túláradóan boldog, ha találkozik a gazdájának a barátaival (vagy akár idegenekkel), hogy a tulajdonosok attól tartanak, hogy a kutya túl kedves és vidám, hogy megvédje a házát és családját, ha szükség lenne rá..."

Ennél a fajtánál az ok nélküli agresszió, a félénkség és bizonytalanság nem elfogadható ezért fontos, hogy olyan tenyésztőtől vásároljunk kutyát, akik szigorú feltételek alapján szűrik és tenyésztik a bull típusú kutyákat.

Magyarországon a MASTAFF azaz a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület oldalán találhatunk megbízható szakembereket és tenyésztőket. www.mastaff.hu

Azok, akik a fajta múltja miatt, tehát a harcoltatás miatt gondolják a bull típusú kutyákat emberre veszélyesnek, tévednek! A 160 éves tenyésztési folyamatban szisztematikusan kizárásra került az az egyed, amelyik hajlamos volt az ember elleni erőszakra!

Malcolm Gladwell kifejti a The New Yorker 2006-os cikkében „A pit bullokat nem az emberek elleni harcra tenyésztették. Éppen ellenkezőleg, a kutya az emberek miatt vett rész kutyaharcokban..."

Tehát az emberekre agresszív kutyákat és azok vérvonalát kiselejtezték a tenyésztésből.

A fajtára legjellemzőbb viselkedési forma a temperamentumússág mely szelídséggel párosul, a stabilitás, és a vágy hogy megfeleljen az embernek.

Ékes bizonyitéka ennek amikor horrorisztikus körülmények közül mentett sovány sebhelyes bull típusú kutyák, farok csóválva boldogan nyalogatják össze az életükben először látott megmentőjüket.

Hogyan lehetne összefoglalni, hogy milyen is egy bull típusú kutya?

Bármely fajtájú kutya személyiség jegyeit, nehezen lehetne egyszerűen és röviden leírni, de a bull típusúak egyik erős jellemvonása, hogy hatalmas szívük mágnesként vonzódik az ember szívéhez.

Egy bullban állandóan ott él a vágy, hogy közel legyen az emberhez. Láb alatt legyen, amikor főzünk, az ölünkbe másszon, mikor a számítógépnél ülünk, velünk jöhessen a fürdőszobába. Egy bull típus igazi társ tud lenni a tévénézésben is, hisz neki az a fontos hogy feküdhessen mellettünk a kanapén. Az ágyon fekvésben verhetetlen, kiválóan, segítség nélkül meg tud ágyazni magának a gazdája takaróját, párnáját felhasználva.

Nem csak otthon szeret a gazdája mellett lenni. Imád utazni az autóban is, sőt kimondottan élvezi.

A bull típusú kutyák jócskán meghaladják más típusú kutyák temperamentumát.

Az Amerikai Society Temperamentum Testing minden évben értékelést tart, vizsgálat alá vonva minden kutya fajtát.

A pit bullt 2011-től vizsgálják. Az egyesített pontszámaik alapján 86,7 százalékot értek el a vizsgálatokon. Érdemes megjegyezni, hogy a Collie, amely az engedelmességi versenyek ikonja, 79,9 százalékot, a gyermek szerető Golden Retriever pedig 84,9 százalékot kapott. Ezek a vizsgálatok is azt mutatják, hogy a Bull típusú fajták tökéletesen megfelelhetnek családi kedvencnek, azonban fontos, hogy jól ismerjük a fajta természetét.

Kutya fajtájaElért eredmény
Pit bull
86.7%
Golden Retriever
84,9%
Collie79,9%
Egy bull típusú kutyával szemben a gazdának vezető szerepet kell betöltenie és tisztában kell, legyen a fajtában rejlő potenciállal.
Ez természetesen érvényes bármilyen fajtájú kutyára nézve!  

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Bull típusú kutyák
1.-rész

A fajta általános jellemzői

Szeretnénk, ha jobban megismernék az emberek ezeket a rendkívüli kutyákat, akiket a múltjuk miatt „harci" kutyáknak neveznek.
Ehhez szükséges néhány alapvető információ!
Fontos tudni, hogy a bull típusú kutyák rossz hírét a kétlábúak keltik. Azok az emberek, akik a saját pénzéhes céljaikra használják a kutyáikat...

Bull típusú kutyák
2.-rész

A bullok és emberek

Dumbar 1999-ben ezt írta „Ma egy megfelelően tenyésztett pit bull olyan túláradóan boldog, ha találkozik a gazdájának a barátaival (vagy akár idegenekkel), hogy a tulajdonosok attól tartanak, hogy a kutya túl kedves és vidám, hogy megvédje a házát és családját, ha szükség lenne rá..."

Bull típusú kutyák
3.-rész

Bullok viszonya más kutyákkal

A kutyák közt hierarchikus rendszer működik. Bármilyen külső inger vagy izgalom kiválthatja az agressziót melyre minden kutya hajlamos, függetlenül a fajtájától és méretétől. Ekkor a gazda felelőssége, hogy elkülönítse a kutyáját a többitől. Ha erre nincs mód, akkor viszont szigorú felügyeletet gyakoroljon a kutyája...

Bull típusú kutyák
4.-rész 

Összefoglaló

A szocializáció nagyon fontos egy bull típusú ebnél, különösképpen fiatal korban.
Lehetőség szerint minél többet vidd jól nevelt, nyugodt és békés kutyák közé.
Ez azért fontos, hogy nehogy rossz viselkedési minta vésődjön a kutyádba.
Ha mégis úgy ítéled meg, hogy agresszív...

Ha tetszik, oszd meg!