UA-78259889-1
design a website

 

Bull típusú kutyák
4.-rész 

Összefoglaló

Kitől vegyek kutyát?

Tenyésztő kontra szaporító. A probléma meleg ágya! Erről a témáról egy későbbi cikkben olvashattok majd.
Ennél a fajtánál kiemelkedően fontos a szelekció. A tenyésztőnek kötelessége szűrni a tenyészetét, mind egészségügyi, mind mentális szempontok alapján. Az ataxia szűrés és a diszplázia szűrések elengedhetetlen fontosságúak, és természetesen a szocializációs teszt is.
A MASTAFF azaz a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület működése ebben is példaértékű.
A szaporítóknál sem mentális, sem egészségügyi szűrés sincs, mely felvet néhány fontos kérdést. A média által felfújt esetek közül hány alkalommal volt "főszereplő", törzskönyvvel rendelkező, megbízható tenyésztőtől származó bull típusú eb? Érdemes tehát tenyésztőtől vásárolni, vagy keresd meg a fajtamentőket, esetleg valamelyik menhelyet és kérd a segítségüket!
Ha nincs pénzed törzskönyves, betegségekre szűrt kutyára, vajon honnan lesz pénzed a fenntartására, esetleges orvosi költségeire???

Szocializáció

A szocializáció nagyon fontos egy bull típusú ebnél, különösképpen fiatal korban.
Lehetőség szerint minél többet vidd jól nevelt, nyugodt és békés kutyák közé.
Ez azért fontos, hogy nehogy rossz viselkedési minta vésődjön a kutyádba.
Ha mégis úgy ítéled meg, hogy agresszív kutyák is vannak, inkább menjetek el onnan.
Ahogy öregszik a kutyád, egyre nagyobb figyelmet igényel, ha közösségbe mész vele.

Bull rasszizmus

Mivel egy bull típusú kutya tulajdonosa vagy, biztosra veheted, hogy előbb utóbb ellenséges megnyilvánulásokba botlasz, mely többnyire tudatlanságból és félelemből fakad. Járj egy lépéssel előttük, légy okosabb. Sokan úgy bánnak a négylábújukkal mintha az ember lenne, és elvárják, hogy más kutyák az övéikkel úri hölgyként – úrként viselkedjen.
Ne menj bele a vitába, inkább keress olyan közösséget ahol szívesen fogadnak titeket. 

Póráz használat

Minden körülmények között tartsd pórázon a kutyádat! A "múltkor sem okozott meglepetést, most sem fog" - elv nem biztos, hogy helyénvaló. A póráz használattal nem csak a többi kutyát véded a tiédtől, hanem a sajátodat is, igy sok bonyodalmat kerülhetsz el, ha ezt megfogadod.
Még a jól nevelt kutya is reagálhat rosszul egy váratlan dologra, legyen az akár egy macska megjelenése, vagy bármilyen nem várt szituáció.
Senki sem szeretné, ha a kutyája egy autó alá futna.

Bullok és gyerekek 

Nagyszerű társ lehet egy gyermek mellé egy bull típusú kutya, de csak felügyelet mellett! Ne feledd, hogy nagyon erős fizikumú kutyád van. Egy gyereket pillanatok alatt felboríthat a játék hevében, minden agresszió nélkül.
Gyerek felügyelet nélkül ne sétáltasson kutyát, hiszen ha az meglát egy macskát vagy egy másik négylábút, akkor képtelen megtartani az ebet, így könnyen magával ránthatja! Ez súlyos balesetet és lelki traumát okozhat a gyereknek.  

A kutya elhelyezése

A te felelősséged, hogy a kutyád ne tudjon kiszökni a kertből. Ha ez megtörténik, károkat okozhat, ezért ha nem tudsz felügyeletet biztosítani neki, akkor, amíg nem vagy otthon, tartsd bent a házban, vagy a kertben egy erre alkalmas kennelben.
Ne feledd! A kutyád cselekedeteiért mindig te leszel a felelős!
Ha a kutyád békés néhány fajtársával vagy macskával szemben, az nem jelenti azt, hogy az összes többivel is az lesz, és az sem feltétlenül igaz hogy ha szereti a barátaidat, akkor az idegenekkel is elfogadó lesz.
Fokozottan figyelj, ha a bull típusú kutyád mellett más háziállatok is vannak! Fontos, hogy már kölyökkorban szoktasd hozzájuk őt.

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

A cikkek elkészítéshez felhasználásra kerültek a
Pit Bull Rescue Central, és a The Rescue Train anyagai.

Bull típusú kutyák
1.-rész

A fajta általános jellemzői

Szeretnénk, ha jobban megismernék az emberek ezeket a rendkívüli kutyákat, akiket a múltjuk miatt „harci" kutyáknak neveznek.
Ehhez szükséges néhány alapvető információ!
Fontos tudni, hogy a bull típusú kutyák rossz hírét a kétlábúak keltik. Azok az emberek, akik a saját pénzéhes céljaikra használják a kutyáikat...

Bull típusú kutyák
2.-rész

A bullok és emberek

Dumbar 1999-ben ezt írta „Ma egy megfelelően tenyésztett pit bull olyan túláradóan boldog, ha találkozik a gazdájának a barátaival (vagy akár idegenekkel), hogy a tulajdonosok attól tartanak, hogy a kutya túl kedves és vidám, hogy megvédje a házát és családját, ha szükség lenne rá..."

Bull típusú kutyák
3.-rész

Bullok viszonya más kutyákkal

A kutyák közt hierarchikus rendszer működik. Bármilyen külső inger vagy izgalom kiválthatja az agressziót melyre minden kutya hajlamos, függetlenül a fajtájától és méretétől. Ekkor a gazda felelőssége, hogy elkülönítse a kutyáját a többitől. Ha erre nincs mód, akkor viszont szigorú felügyeletet gyakoroljon a kutyája...

Bull típusú kutyák
4.-rész 

Összefoglaló

A szocializáció nagyon fontos egy bull típusú ebnél, különösképpen fiatal korban.
Lehetőség szerint minél többet vidd jól nevelt, nyugodt és békés kutyák közé.
Ez azért fontos, hogy nehogy rossz viselkedési minta vésődjön a kutyádba.
Ha mégis úgy ítéled meg, hogy agresszív...

Ha tetszik, oszd meg!